маркетинг на съдържанието в електронен магазин

Често Срещани Грешки в Електронната Търговия и Как да ги Избягваме – Част 6 – Маркетинг на съдържанието

маркетинг на съдържанието в еКомерс

В повечето случаи съветите за избягване на грешки се отнасят до това какво не трябва да правите. В тази група грешки ще се спрем пропуските, които много предприемачи допускат от липсата на активност от тяхна страна и по-специално, ефективни стратегии за маркетинг на съдържанието.

  1. Изобщо не инвестирате в маркетинг на съдържанието

Една от най-големите грешки на много компании в електронната търговия е допускането, че маркетинг на съдържанието е твърде трудна задача, която няма да доведе до значителни промени просто не е ?за тях“.

Всъщност практиката показва, че макар и маркетинг на съдържанието да не е лесна задача за изпълнение, правилният подход към тази стратегия може да бъде изключително ефективен в еКомерс.

Независимо в коя индустрия развивате бизнес, винаги ще има образователна или информационна или друга важна тема свързана с продуктите и услугите, които предлагате, които ще са от полза за вашите клиенти. Колкото по-информирани и ангажирани са посетителите на вашия онлайн магазин, толкова по-вероятно е да конвертират.

  1. Твърде много съдържание, не достатъчно маркетинг

Създаването на съдържанието има за цел да информира и ангажира клиентите, но то също така цели и да ги окуражи да конвертират.

Ако маркетинговите ви усилия генерират все повече посетители, но не генерират повече конверсии, това може би означава, че съдържанието на сайта ви не е стратегическо.

Разбира се, това не означава, че трябва да създадете ?продаващо съдържание“. Вместо това, трябва да се съсредоточите върху съдържание, което стимулира потенциалните клиенти в техния път към покупка и ги окуражава да конвертират.

С други думи, потенциалният клиент във вашия онлайн магазин, който е разгледал продуктовите страници на сайта ви трябва да бъде много по-добре подготвен затова как да използва продуктите ви в сравнение с момента преди да се запознае със съдържанието, което сте предоставили – текст, видеа , изображения и т.н.

  1. Създаване на общо съдържание

За да създадете ангажиращо съдържание, което посетителите ви ще ценят, то трябва да отговаря на техните нужди и очаквания.

Важно е да помните, че маргетинг на съдържанието включва много повече неща от блог статии и постове в социалните мрежи.

Една от най-големите грешки, които се срещат често в еКомерс е компаниите да изпращат общи бюлетини без никакви сегменти. Колкото по-насочено и подходящо е съдържанието, толкова по-високи ще бъдат нивата на анжажираност и конверсия.

Голяма грешка е да се съсредоточавате върху създаване на съдържание, което си мислите, че клиентите ви ще харесат, вместо съдържание, което наистина ще им се стори интересно. В крайна сметка може да се окажете в ситуация, в която влагате време, пари и енергия в създаване на съдържание, което никой няма да чете.

Нека бъдем откровени – създаването на съдържание, което се харесва на общата аудитория се създава много по-лесно от съдържание, което е предназначено за конкретен сегмент от вашата аудитория. Именно поради тази причина много други компании вече са го направили и има голяма вероятност вашето съдържание да не се откроява.

Как да избегнете тази грешка, свързана с маркетинг на съдържанието? Проучете обстойно какво съдържание да създадете, което да ангажира и образова посетителите ви – и, което не може да бъде намерено никъде другаде в мрежата.

  1. Създаване на съдържание с термини, комплексно съдържание

В избора и създаването на съдържание трябва да имате предвид, че вие може да сте експерт във вашата ниша, но аудиторията ви може би не е. Често се допуска грешката в еКомерс да усложняваме посланията към клиентите с предположението, че те разбират жаргона, който използваме в индустрията.

Макар и да бихте искали да оставите впечатление за експертни познания в темата, която интересува таргетираните клиенти, не се препоръчва да прекалявате с използването на специфични жаргон/термини, които новитие ви посетители не могат да разберат. Това не само прави съдържанието безполезно за тази аудитория, но и ще ви представи като егоисгични.

  1. Правите твърде малко или твърде много

Много от вас, които сега навлизате в света на маркетинг на съдържанието предполагате, че поддържането на блог е най-важното за целия процес.

Но всъщност блогинга е само един тип съдържание и трябва да бъде само част от цялостния маркетингов план.

Част от множеството типове съдържание включват са също:

  • Инфографики
  • Подкастове
  • Уебинари
  • Електронни книги
  • Казуси
  • Бюлетини и много други.

Важно е да помните, че не всички клиентите на онлайн магазина ви искат (или имат време) да прочете блог пост. Някои могат да предпочитат да слушат подкаст. Други може би предпочитат по-дълго съдържание, като е-книги и бели страници.

Всичко се свежда до това да знаете какво искат клиентите ви и да се съсредоточите върху създаванто именно на тези типове съдържание.

От друга страна, не се препоръчва да разпределяте усилияте си в създаването на твърде много тиипове съдържание. Определянето на това, какво искат клиентите ви ще ви помогне да изберете на въздействащите стратегии за маркетинг на съдържанието.

  1. Фокусиране върху продаджби вместо върху предоставяне на стойност

Маркетинг съдържанието трябва да се отнася за:

  • Обучение и ангажиране на таргет аудиторията
  • Насочване на таргет аудиторията към конверсия

Важно е да помните да не използвате съдържанието, за да натрапвате продажба по никакъв начин. Целта на контент маркетинга е да окуражи посетителите да направят следващо действие по свое усмотрение.

Модерният клиент очаква, че блог постовете и други подобни типове контент се представят без натиск за покупка. В момента, в който дадено съдържание се превърне в ?продажбено“, повечето клиенти веднага забелязват това и бързо продължават нататък.

Помнете, че има правилното време и място, където е приемливо да представите идеите за продажби, но в повечето случаи маркетинг на съдържанието не е сред тези места.

Възползвайте се от възможността да увеличите продажбите си и да изпреварите конкуренцията.?Свържете се с нас или ни пишете на ?office@elenkov.net.?

Често Срещани Грешки в Електронната Търговия и Как да ги Избягваме – Част 6 – Маркетинг на съдържанието
5 (100%) 1 vote

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *