бизнес решения в електронен магазин

Често Срещани Грешки в Електронната Търговия и Как да ги Избягваме – Част 7 – Бизнес решениия в електронен магазин

Как да избягвате бизнес грешки в електронен магазин

Къде най-често грешат предприемачите в еКомерс при взимане на бизнес решения в работата с електронен магазин?

  1. Стартиране на проекта преди валидиране на идеята

Стартирането на електронен магазин преди валидирането на вашата идея по същество е рецепта за провал.

Предварителните процедури свързани с управление на бизнес – като разработване на MVP, генериране на интерес в социалните медии и т.н. – са изключително важни в света на електронната търговия.

Създаването на еКомерс бизнес не е толкова лесно като просто да отворите електронен магазин и да наблюдавате как продажбите рязко се увеличават. Както във всеки друг бизнес, ако не сте подготвени за това, което предстои, няма да стигнете далече.

  1. Фокусиране върху погрешните показатели

Номер 1 грешка, която еКомерс брандовете правят е да прекалено много фокусиране върху трафика и пренебрегване/неглежиране на други ключови лостове, които могат да се използват, за увеличаване на приходите. Твърде често мениджърите на еКомерс бизнес насочват всичките си усилия към привличане на повече трафик, когато всъщност буквално могат да удвоят бизнеса си чрез фокусиране първо върху нивата на конверсия и средна стойност на поръчките.

Винаги трябва да се фокусирате върху подобряване на показателите, които са най-важни за крайния ви резултат. Разбира се, увеличаването на броя на уникалните посетители на вашия електронен магазин води до по-голям потенциал за подобряване на продажбите, но има и други много по-ефективни начини за подобряване на приходите (като същевременно намаляват и разходите за придобиване).

  1. Липсва определяне на таргет адуторията

Предизвикването на интерес с шум/buzz е от съществено значение в еКомерс както преди страртиране на електронен магазин, така и след. Не очаквайте, че точните хора ще се появят в уебсайта ви просто, защото предлагате нещо, което е ценно за тях.

По-скоро вие трябва да знаете кои са тези хора преди те да разберат, че вие съществувате.

Това е много разпространен проблем сред еКомерс компаниите. William Harris от Elumynt обяснява:

Виждам хора, които влагат много време и пари в развиването на продукт, много време и пари? за работа върху уебсайта… но не влагат дори 1/10та от това време и пари за откриването на точната им аудитория. Това е от съществено значение, защото познаването на аудитолията ще помогне за откриването на това, кои изображения да използвате за реклами, кои думи да използвате в описанията, кои социални канали да поддържате агресивно и т.н.

Raphael Paulin-Daigle от SplitBase също споделя:

Една от най-разпространените фатални грешки в еКомерс, която виждам хората да правят непрекъснато е да не разговарят достатъчно с клиентите си. Компаниите често мислят, че познават клиентите си в дълбочина, но истината е, че повечето профили на клиентите, които компаниите създават са изградени на база демографски данни и предположения. Проблемът с това е, че ако вие се опитвате да увеличите продажбите в еКомерс, се нуждаете от повече: Трябва да разберете вашите клиенти в дълбочина.

Просто казано:

Без ясна представа за това коя е вашата таргет аудитория, вие на практика се гмуркате на сляпо във всяко начинание.

  1. Не знаете как да достигнете целевата адутория

Не е достатъчно да знаете кои са ви таргет клиентите, трябва да знаете и как да ги достигнете.

Помислете:

Създали сте продукт, за който знаете, че ще се цени много дадена група от хора. Създали сте добре съответсващо и стойностно съдържание, което да увлича клиентите в във вашия електронен магазин и да създаде доверие.

Направили сте всичко това, но нямате никаква представа как да се свържете с потенциалните клиенти.

Ще ги откриете ли във Facebook? Twitter? Може би email бюлетини?

Ако нямате отговорите на тези въпроси, вашите продукти ще се окажат невидими, без значение колко ценни са те.

  1. Определяне на цени на продуктите базирани само на конкуренцията

Mert Gencler от Prisync смята, че една от най-големите грешки, които правят компаниите в електронната търговия, е, че те ?проследяват цените автоматично и не приспособяват цените си към своите конкуренти“.

Пускането на вашите ценови стратегии на автопилот може да ви накара да пропуснете значителни приходи с течение на времето. Освен това, най-добрата цена не е само тази, която подкопава конкуренцията.

Макар, че е полезно да автоматизирате някои части от вашите стратегии за ценообразуване в електронен магазин, (като например събирането на данни, изчисляването на прогнозите за приходите и т.н.) не е желателно именно тази част да оставите без намеса. Възможно е например, в даден случай увеличаването на цените да доведе до повече продажби. Или може да откриете, че с предлагане на конкурентна цена ще генерирате по-големи продажби във вашия електронен магазин.

Изводът е, че правилната стратегия за ценообразуване не е съвсем лесна за разгадаване. Веднъж щом откриете стратегията, която работи най-добре за вашата компания, всички усилия ще са си заслужавали.

  1. Разширяване на бизнеса преди да сте готови

Michael Ugino от Sellbrite казва, че един от най-разпространените проблеми сред малките еКомерс компании е, че често се опитват да разширят бизнеса си твърде бързо.

?Ние помагаме на брандове и търговци да разширят бизнеса си с нови канали за продажби, но често пъти компанията не е готова да направи този скок. Всеки нов канал е по същество нов бизнес и изисква самостоятелно планиране и подготовка. “

Същото се отнася не само за каналите за продажби, но и за бизнесът като цяло. В даден момент бизнесът ви може да процъфтява и продуктите ?да летят“ от виртуалните рафтове и това да ви мотивира да пристъпите към разрастване. Но прекомерното разширяване на вашата компания по някакъв начин, като: увеличаване на поръчките на едро, разширяване на каталога или инвестиране в по-скъп софтуер – може да осакати бизнеса ви, ако не сте подготвени за тази стъпка.

Първата ви задача в бизнеса е да докажете, че може да се самоиздържа и да нараства стабилно за достатъчно дълъг период от време. Щом докажете, че вашия електронен магазин има стабилен прогрес, може да започнете да търсите начини за разширяване, които да са лесни за управление и няма да ви разорят.

Мислите ли, че и вие допускате седемте групи грешки, които представихме?

Постигането на успех в света на еКомерс не е толкова лесно колкото изглежда и ако подхождате сякаш е лесно, почти сигурно ще претърпите провал.

Познаването на най-често срещаните грешки в създаването и управлението на електронен магазин ще ви помогне да направите всичко възможно да ги избегнете и да постигнете по-голям успех, по-бързо.

Запомнете, че допускането им не означава, че сте се провалили. Постарайте се да разбирате защо сте допуснали дадена грешка и как да я поправите и вашият електронен магазин ще продължи да се подобрява ежедневно.

Как да избегнете допускането на основните грешки в еКомерс? Искате ли да увеличите конверсиите? и продажбите във вашия онлайн магазин??Свържете се с нас или ни пишете на ?office@elenkov.net.?

Оцени публикацията

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *