adwords-conversion

Пълен наръчник за Конверсионното проследяване в AdWords

И така, да кажем, че вече сте стартирали AdWords кампанията и рекламите и ключовите думи са започнали да генерират впечатляващ брой кликове. До тук добре. Но ако не разполагате с инсталирано конверсионно проследяване, няма как да разберете колко от кликовете са се превърнали в продажби.

Конверсионното проследяване е мощен инструмент на AdWords с който лесно идентифицирате колко успешна наистина е рекламната кампания, за да доведе до повече продажби, изтегляния, регистрации и други ключови за бизнеса ви действия. Данните записани благодарение на конверсионното проследяване позволяват да се идентифицира кои части на кампанията работят и кои не и по този начин ще оптимизирате бидовете, рекламните текстове и ключовите думи според резултатите.

В зависимост от особеностите на бизнеса, конверсията може да се брои когато клиентът направи покупка чрез сайта, абонира се за бюлетин, участва в онлайн запитване или попълва бланка за контакти, инсталира приложение или бюлетин, набира телефон от мобилен телефон и т.н. След като сте задали кои действия на клиентите искате да проследите като конверсии, остават само няколко лесни и безплатни стъпки, за да стартирате конверсионното проследяване и да започнете кампанията си.

AdWords Конверсионно проследяване: Основни настройки

Настройките на конверсионното проследяване включва генериране на HTML код в AdWords, който поставяте в уебстраницата на сайта, която клиентите посещават директно след завършване на конверсията (например ?Потвърждаване на поръчката” или ?Благодаря за имейла” страница).

За да започнете, посетете страницата Tools and Analysis tab in AdWords и изберете Conversions (Конверсии) от падащото меню. По този начин ще стигнете до страницата All conversions (всички конверсии). Кликнете върху Conversions (Конверсии), след което изберете бутонът +Conversion, за да създадете първата конверсия.

Следващата стъпка ще бъде да попълните бланка, с която AdWords ще създаде точния HTML код, който ще трябва да въведете в дадената страница.

Озаглавете конверсията, например ?Брой попълвания на Форма за контакт” ако искате да проследите колко пъти посетителите на сайта попълват бланката за Контакти.

Следващата стъпка е да изберете източника на конверсия. Имате избор от:

1) Webpage (уеб страница). (Ако искате клиентите да завършат дадено действие на страницата ви, например онлайн поръчка, попълване на бланка за контакти или посещаване на страница)

2) Call on-site (обаждане на сайта) (Ако искате клиентите да се обадят да телефонен номер на сайта ви от мобилно устройство)

3) App download. (Изтегляне на приложения)

adwords-conversion

Разгледайте по-обстойно описание на трите източника на конверсия:

1) Webpage Conversions (Конверсии на Уеб страници)

Изберете възможно най-точната конверсионна категория от падащото меню: Purchase/Sale (Покупка/Продажба), Signup (Абониране), View of a key page (Разглеждане на ключова страница) (например Contact Us (Контакти) или други.

adwords-conversion 1

Изберете Markup език. HTML е стандартният избор, но, за да направите най-добрия избор се консултирайте с вашия уеб оптимизатор. Някои от алтернативите са (CHTML, XHTML, WML). В някои случаи те са по-подходящи, особено ако работите върху мобилен сайт.

Следващата стъпка е да въведете стойност на конверсията. Може да въведете сумата и количеството ръчно, например, ако продавате електронни книги, 10 долара за всяка. Ако продавате различни продукти, настройте конверсионното проследяване да записва данните от количката при динамична промяна в сайта. (Ще откриете тази опция подробно обяснена в частта “Advanced” (Разширени настройки)

Индикатор на проследяването

Активирането на индикатора за проследяване ще създаде автоматично дискретно съобщение на сайта ви, което информира посетителите ви, че действията им се проследяват от Google. Не е задължително да показвате съобщението на сайта.Ако искате да не се показва на сайта, изберете опцията „Don’t add a notification to the code generated for my page“. Ако изберете тази опция (по подразбиране опцията е настроена на “да”) може да замените стандартното съобщение с ваше и да изберете как да се появява то на сайта – размер, шрифт, фон, език.

На следващата страница ще получите HTML код, който ще трябва да въведете в уебстраницата на вашия сайт, където искате да проследявате конверсията.

adwords-conversion 2

2) Call On-Site Conversions (Конверсии от Обаждания на сайта)

Ако в сайтът ви има опцията да посетителите да се обаждат директно на бизнес телефона ви от техните смартфони, може да използвате конверсионното проследяване за да проследите броя на проведените обаждания. Стъпките за задаването на настройките са подобни на гореописаните за генерирането на код, след което въведете ръчно „onclick“ HTML tag кода осигурен от Google.

Онклик таг изглежда по подобен начин:

Заменете телефонният номер с телефонният номер на компанията, и променете текста в ?Call Now” с такъв какъвто искате.

Онклик тагове могат да се използват и с бутони (отново, заменете примерните телефонни номера с ваши):

И когато вашия линк Call Now е персонализирано GIF изображение (променете „call_now_button.gif“ с името от вашия gif файл и променете примерния телефон с ваш):

3) Конверсии на приложения

AdWords може да проследява изтегляния на Андроид приложения през Google Play Store и в известна степен, приложенията на iOS платформата на Apple App Store.

adwords-conversion 3

Забележка: проследяването на приложения за iOS не е достъпно за Search или Google Display Network кампании – само за рекламите които са работили в мобилните приложения през Display Network.

За да настроите конверсионното проследяване за приложенията на Андроид ще трябва да посочите името на „Package Name“ приложението. Ще го откриете в страницата на приложението на Google Play Store. Копирайте URL.. Номерът на пакета е информацията след details?id= string и преди &feature= string. Например оцветеният в жълто текст в примерния URL е Package Name:

play.google.com/store/apps/details?id=com.manodio.android.dartsworldcup.free&feature=more_from_developer

Изрежете и поставете този текст в кутията Package Name. За да тествате дали работи добре, кликнете върху линка „View in Android Market“ и ще видите страницата на приложението в Google Play Store. Ако вместо нея видите съобщение за грешка на страницата или съобщение, че страницата не е открита, значи сте въвели кода грешно.

За това проследявате не е нужен допълнителен код. Конверсиите за приложения на Андроид ще започнат да се проследяват след около 24 часа.

Пълен наръчник за Конверсионното проследяване в AdWords
5 (100%) 2 votes

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *