Психология на онлайн купувачите – как да подобрим уеб дизайнът на онлайн магазина, за да продава повече? Част 1

e_commerse

Днес съзнанието на хората е непрекъснато манипулирано във всички аспекти на живота и бизнеса. Колкото по-умели са създателите на реклами и търговците в постигането на определено психологическо въздействие, толкова повече ние сме склонни да купуваме рекламираните продукти. Онлайн търговията се развива благодарение на безброй много методи за подбуждане към покупка.

За да постигнете успех в онлайн продажбите във вашия уеб магазин е нужно да знаете връзката между вашият уеб сайт и посетителите. Провеждайте различни проучвания и анкети сред посетителите, за да разберете желанията и предпочитанията на бъдещите ви клиенти. По този начин ще се ориентирате кои техники за ?обвързване” са подходящи за вашият онлайн магазин и клиенти.

За успешното развиване на онлайн бизнес голямо значение имат и психологическите техники, които се прилагат за стимулиране на продажбите.

Използвайте познанията от общата психология за масовия потребител

Сред най-често прилаганите методи в онлайн магазините са познатите ни от супермаркетите стратегии за продажби. Някои от тях са:

  1. Разположете продуктите с най-голяма печалба на най-добрите позиции
  2. Комбинирайте различните продукти в подходящи категории, като ги съчетаете според потреблението – например вина и сирена, спално бельо и пантофи и др.
  3. Представете резултатите от търсене на продукти в една страница

Започнете с малки промени

Проследявайте и анализирайте изменението в продажбите и реакциите на клиентите при всяка промяна.

  1. Променете формата или цвета на бутоните за навигация
  2. Променете цветовете на съдържанието, както и изображението, което използвате като фон.

Един от много ефективните инструменти, които може да използвате за подобряване на дизайна е Google Website Optimizer. С него много лесно ще тествате качеството на уебсайта.

Промоции, вариации на цените и нива на интерес

Съществуват различни маркетингови подходи да стимулиране на продажбите. Когато обявявате намаление или промоция е важно как ще формулирате обявата. Например, ако анонсирате разпродажба от типа ?с намаления от 15 до 30%” потенциалните клиенти ще очакват 15% намаление за повечето продукти и 30% за малка част от стоките. Затова, обява от типа ?намаление до Х%” е по-успешна. Задължително трябва да използвате думата ?до”, за да не създадете объркване в купувачите. Според различни проучвания купувачите са по-благосклонни към оферти с безплатна доставка в сравнение с намаление от 20% например.

Може би един от най-известните подходи в последното десетилетие е използването на цени от типа: 99.95 или 49.95 лева. Макар и да не звучи логично, първото възприятие на клиента е, че цените са по-близо до 90 и 40 лева. Проведени експерименти показват, че стоки, продавани на цена от 9.99 лева се продават два пъти по-добре от същите продукти с цена 10 лева. Трябва да се има в предвид и пазарът, на който се прилага техниката. Например в САЩ има по-голям успех. За някои групи продукти се постигат по-добри резултати.

Красиво създаден уеб магазин

Искаме или не, красотата е важен фактор в продажбите. По-атрактивните продавачи по правило продават повече. Същото се отнася и за красивите онлайн магазини. Подсъзнателно вашите посетители възприемат, че красивият уеб магазин е по-добър от останалите.

Използвайте снимки и изображения с характер

Атрактивните снимки, които предизвикват различна реакция и кореспондират директно с усещанията на клиентите събуждат техния интерес. Добре подбраните изображения, поставени на подходящо в магазина имат много добър ефект върху различни групи посетители. Изберете снимки, предизвикващи емоция.

 

Психология на онлайн купувачите – как да подобрим уеб дизайнът на онлайн магазина, за да продава повече? Част 1
5 (100%) 1 vote

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *