google analytics bulgaria

Как да използваме пълноценно инструментите на Google Analytics

Google Analytics е с променен дизайн. Вече бързо и лесно можете да получите цялата информация, която ви е нужна, от данни в реално време, до детайли какви мобилни устройства използват посетителите на сайта ви.

Възможностите за обработване на данни изглеждат безкрайни. Както продуктовия мениджър на Google Analytics Фил Муи казва, новият дизайн има най-голямо значение за три основни показатели: Acquisition (Привличане), Engagement (Обвързване) и (Outcome) Последствия. Нека разгледаме по-внимателно какво означават тези три основни показателя.

Привличане

гугъл аналитикс

Най-ниско в основата на уеб анализа са показателите за броене. В тези данни се съдържат броя на посетители на сайта ви, които могат да бъдат филтрирани, за да покажат от кои сайтове идват и колко от тях го посещават за първи път. В Google Analytics ще откриете този показател като “Visits”.

Инструментът има дългосрочна информация затова от къде идват посетителите на сайта ви (географски и в интернет), какви езици говорят, колко често го посещават и какви компютри и браузъри използват. Съвсем отскоро Google Analytics добави към функциите си и мобилни доклади. Промяната е подтикната от увеличаващата се тенденция сред интернет потребителите да сърфират в интернет през смарт телефони и таблети. Тази информация е ключова за оптимизиране на сайта за посетителите, които предпочитат мобилното сърфиране. Информацията, както и повечето специфични данни за посетителите ще откриете в Audience tab. На страниците с докладите, Visits показателите се намират в горния ляв ъгъл, докато New Visits – процентът на нови посетители – ще откриете на второто място от дясно.

Измерването на броя хора, които посещават сайта е само едно парче от тортата на показателите

Обвързване

гугъл анализ

Тези числа показват качеството на трафика. Когато интернет потребителите посетят сайта веднъж, те обикновено правят едно от тези три неща – четат информация от страницата, в която се намират; посещават повече страници, водещи от началната; и напускат. Показателите на обвързване са фокусирани именно върху действията на посетителите докато са на сайта ви. Това е достоверен знак затова как сте се справили с целта да ги задържите максимално в сайта.

Трите основни показателя за обвързване в Google Analytics са:

  • Pages per Visit (страници на посещение): показва средния брой страници, които един посетител разглежда на сайта ви. Колкото по-интригуващи са страниците, толкова по-склонни ще са посетителите да продължават да разглеждат целият уеб сайт.
  • Average Time on Site (средно време прекарано на сайта): Отнася се до средното време, което един посетител прекарва на сайта, без значение дали разглежда една страница или повече различни страници в домейна
  • Bounce Rate: представя процент на еднократните визити на сайта. Дава идея затова колко посетители са напуснали сайта,срад като са разгледали началната страница, без да сърфират в домейна. Също като Visit, Bounce Rate ще ви помогне да оцените ефективността на въвеждащите страници да задържат вниманието на потребителите. Действията на посетителите са основен ориентир.

Показателите за обвързване са особено вани за докладите, подготвени в Traffic Sources (източници на трафик) и Content (Съдържание). В страницата за доклади, Pages per Visit и Average Time на сайта се намират в горната средна част на страниците за доклади, докато Bounce Rate е по-далече в дясно.

И така, как да разберете дали вашият сайт ?обвързва” посетителите? Попитайте себе си: Сайта оптимизиран ли е за потребителите? Колко лесно е за посетителите да натиснат върху следващата страница и да открият това, което им е интересно? Има ли интерактивно съдържание, в което посетителите могат да участват? Съдържат ли се ключови думи в т.нар. landing pages? Когато имате в предвид всички тези неща при създаването на сайта, много по-лесно ще подобрите качеството на трафика.

Резултати

гугъл анализ

Частта с Goals (цели) е точното място, където проследяването може да ви помогне да постигнете промяна. Тези показатели за резултати ще ви помогнат да изучите и анализирате в дълбочина ефективността на сайта. Ще постигнете целите си много по-лесно и бързо, като знаете къде трябва да направите промяна.

Първата стъпка е да определите целите на бизнеса си:

  • Привличате посетители, за да ги подтикнете към онлайн продажби
  • Привлечете посетители, за да им представите специфично съдържание
  • Искате да постигнете повече абониране за бюлетини

Когато определите целите, бъдете сигурни, че администраторите отбелязват Goals в Google Analytics в страницата Account Settings. Това ще ви помогне да изберете сред един от 4те типа проследяване:

  • URL destination (дестинация на връзката): Този показател е най-добър когато целите са да привличате посещения в ключова страница на сайта ви, например началната или страница или страница със специално съобщение
  • Time on Site (Време на сайта): Ако искате да измерите нивото на обвързване на потребителите, то задължително трябва да проследите колко време посетителите остават на сайта.
  • Pages per Visit (страници на посещение): Също важен показател за обвързването, Pages per Visit ще запази горната лента с меню на определен брой страници, които посетителите разглеждат по време на една сесия на сайта.
  • Events (Събития): Съвсем нов показател в последната версия на Google Analytics. Event Goals позволява проследяването на специфични действия на посетителите на страницата. В това се включва всичко – от зареждане на PDF до гледане на видео.

Goals докладите ще откриете в Conversions таб (Конверсии), където се намира информация за завършени цели и нива на конверсии. Можете да решите да проследявате стойност на целите и нива на изоставяне (процента на посетители които не са спомогнали за постигане на целите).

Ако сте онлайн търговец не забравяйте да настроите Ecommerce в Google Analytics, който ще ви позволи да проседявате транзакциите и стойност на поръчките. Това е по-сложен процес за настройване, но ще ви осигури по-ясни показатели за действията на посетителите във връзка с покупка. За Google Adwords потребители, когато свържете акаунта си към Google Analytics целите трябва да ви помогнат за следите от близо маркетинговите кампании.

Други съществени характеристики

В един момент информацията от инструментите за анализ е твърде много като обем и твърде разнородна, но все пак не успява да ви представи това, което ви е нужно, за да оптимизирате сайта си. Затова Google Analytics подобри своя Intellegence продукт в последното обновяване. Той анализира сайта за всичко, което на пръв поглед не е обичайно и ви информира за отклоненията. Те се отделят в графа, в която може да изследвате всяко събитие по отделно.

Ако поддържате динамичен уебсайт, в който съдържанието се обновява често Google Analytics Real-Time ще ви помогне да разберете кое съдържание работи най-добре и от кои сайтове получавате трафик във всеки момент. По-малко ефективен е за получаванe на дългосрочни данни.

Интернет адреса на Google Analytics: http://www.google.bg/analytics/

Как да използваме пълноценно инструментите на Google Analytics
5 (100%) 1 vote

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *