Стартирането на бизнес с онлайн магазин включва много стъпки. Една от първите е съставянето на бизнес план. Именно той ще ви даде по-ясна насока за възможностите пред вас, ще ви покаже нови идеи и ще ви осигури основа за развитие на бизнеса. Изготвянето на план може да се осъществи от специалисти, работещи в тази област или от самите вас. Съставянето му не е трудно, особено ако имате конкретни идеи и ясна представа за сегашното състояние на бизнеса ви и възможностите за успех. В интернет ще откриете безброй много безплатни бланки и примери за планове подходящи за различни видове онлайн магазини, във всеки етап от развитието – от стартиране, до ежедневен план.

Какво трябва да съдържа ефективният бизнес план? Основните раздели са базирани на разходите и източниците на инвестиции, както и маркетингови стратегии. Факторите, които имат най-голямо влияние в плана на електронния магазин са:

  • разходи за транспортиране
  • заплати на персонал
  • данъци
  • разходни за продуктите, които ще продавате
  • разходи за закупуване на домейн и уеб хостинг услуги

Полезни съвети за онлайн бизнес план

Как да оформите идеите за онлайн магазина в бизнес план?

  1. Започнете с кратко обобщение, което служи за въвеждаща част. По същество то представлява кратки описание на най-важните части в разделите.
  2. Описание на компанията – опишете основните дейности на фирмата ви, услугите и продуктите, които предлагате, целева група клиенти и основните конкуренти. Опишете компанията си с няколко думи така, както бихте я представили пред инвеститори, които се интересуват от влагане на капитали във вашия бизнес.
  3. Анализ на пазара – проучване на пазара и нишата, в която искате да работите. Проучете очакванията и възможностите на целевите ви клиенти.
  4. План на действие – операционния план се състои от отделните действия, които ще предприемете всеки ден за развиване на вашия бизнес – от място и часове на работа до продуктова наличност и счетоводни услуги.
  5. Организация и управление – представете организационната структура на фирмата ви по ясен начин. Идеята е да има пълна прозрачност затова кой притежава и кой управлява фирмата. Този раздел от бизнес плана ще спомогне за предотвратяването на недоразумения и объркване относно отговорностите, правата и задълженията на партньорите, участващи в компанията.
  6. Продукти и услуги – опишете подробно какво ще предлага онлайн магазина. Най-ефективният начин да ги представите е като се съобразите с гледната точка на клиентите.
  7. Маркетинг и продажби – кои маркетингови стратегии и техники за стимулиране на продажбите ще използвате? Опишете подробно какви стъпки ще предприемете.Бизнес план
  8. Финансов раздел – представете цифри за очакваните печалби от онлайн магазина за следващите 5 години. Ако сами изготвяте прогнозите, обосновете ги с постигнатите резултати в миналото и ги съобразете с променящите се условия на пазара. Именно в този раздел ще поставите специфични цели, вместо общо ?постигане на успех”.
  9. Привличане на капитали – в този раздел ще посочите източниците на капитали за бизнеса ви, както и финансовият план за връщане на заеми в следващите години. Тази част от бизнес плана е изключително важна, дори и в случаите, в които инвестирате изцяло свои средства. Именно тук трябва да се посочи възвръщаемостта на инвестициите.
Полезни съвети за изготвяне на бизнес план за онлайн магазин
4.22 (84.31%) 102 votes