Продажби през маркетплейс и социални мрежи

Кое е най-голямото предимство на търговските центрове за традиционната търговия с физически магазини? Отговорът е в удобството, което получават клиентите с възможността да пазаруват различни стоки и услуги на едно място. В онлайн търговията, това предимство се получава при платформи за онлайн търговия, като еМаг в България и Amazon, Facebook Marketplace и Walmart и други в Чужбина.

Предимствата както за продавачите, така и за купувачите са безброй.

Как се случва търговията през маркетплейс и социални мрежи?

Платформите осигуряват трафик и пространство за публикуване на продукти от страна на търговците. Услугите и продуктите трябва да отговарят на общи за платформата правила и стандарти. В зависимост от платформата, търговците заплащат такса за публикуване на продукти или процент от осъществените продажби.

Кои са предимствата от използването на търговски онлайн платформи за развитие на вашия собствен онлайн e-commerce бизнес?

–??????? По-голяма видимост и позициониране

Онлайн платформите представят продуктите ви на значителен брой потенциални купувачи. Това предимство е много важно особено за стартиращ бизнес, който все още няма изградена аудитория.

–??????? Доверие

Посетителите на онлайн платформата са по-склонни да се доверят и да осъществят покупка дори от неизвестни брандове, чиито продукти са представени на сайта.

–??????? Улеснена комуникация с клиентите

Платформите са оптимизирани да осигурят възможно най-лесна и бърза комуникация между клиентите и търговците относно продуктите и услугите, които предлагат.

– ???????Бързо и лесно начало

Публикуването в маркетплейс и социални мрежи в повечето случаи е бързо и лесно, не изисква големи вложения и веднага ви осигурява достъп до обширна аудитория и потенциални купувачи. Качеството на трафика е много голямо – брандът ви ще бъде представен на посетители, които имат конкретен интерес към продуктите и услугите, което увеличава вероятността за продажба. Платформите провеждат реклама и кампании по привличане на трафик, което ви спестява разходи.

–??????? Не изисква технически умения или разходи по поддържане на сайт

Търговците, които искат да продават онлайн в маркетплейс и социални мрежи могат без проблеми да се справят с публикуване на продукти и организиране на продажбите дори без да имат опит и технически умения в тази сфера.

–??????? Гъвкавост при разнообразяване на канали за продажба

Онлайн платформите за търговия могат да се използват както самостоятелно за започване на бизнес в e-commerce, така и комбинирано, като допълнителен канал за продажби паралелно с разработването на собствен сайт и онлайн магазин.

Кои са недостатъците от използване на продажби през маркетплейс и социални мрежи за търговците?

–??????? Конкуренцията е сериозна

Продуктите на различни брандове се представят на общи страници. Ако вашият продукт не се отличава с предимства, които веднага да уловят интереса на посетителите на сайта, шансът за продажба намалява. В маркетплейс и социални мрежисе представят огромно количество продукти на най-различни фирми.

–??????? Разпознаването на бранда се превръща в по-голямо предизвикателство

Маркетплейс и социалните мрежи имат унифициран изглед на продуктите и онлайн магазините на отделните брандове. Представянето на продуктите по подобен начин прави задачата по развитие на бранда още по-трудна. В много случаи клиентите, които пазаруват от Amazon или еМат например запомнят само името на платформата, но не и на компанията, от която са закупили продуктите.

–??????? Общи правила и условия

Платформите работят с правила и стандарти, които се отнасят за всички фирми, които публикуват продукти. От една страна това е голямо предимство за изграждане на доверие в потенциалните клиенти. От друга страна може да бъде ограничаващо в различни ситуации, пред които се изправят търговците – като срокове на доставки и други. Маркетплейс и социалните мрежи определят условията за публикуване в тях и могат да променят правилата и да въвежда нови по всяко време.

Какви са предимствата за клиентите, които пазаруват от маркетплейс и социални мрежи? Възможността да се пазаруват различни стоки и услуги на едно място е най-голямото предимство. Клиентите получават допълнителна защита при покупка благодарение на правилата и стандартите в платформите. Сред важните предимства за купувачите е и възможността да сравняват отделните продукти на различни брандове бързо и лесно чрез филтри.

Имате ли интерес да увеличите каналите за продажби чрез публикуване в маркетплейс и социални мрежи, като Amazon, еМаг, Etsy, Facebook Marketplace и други?

Оцени публикацията

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *